Trojicu mužov obvinila polícia z krádeže sôch F. Rákociho II. a Turula

04.03.2013 Trebišov

Borša 4. marca (TASR) - Trojica páchateľov z okresu Trebišov vo veku od 21 do 33 rokov, ktorá podľa polície ukradla v obci Borša bronzovú bustu Františka Rákociho II. a v obci Svätuše podobizeň vtáka Turula, už čelí obvineniu pre trestný čin krádeže.

Mužom hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky, informovala TASR dnes košická krajská hovorkyňa Jana Mésarová.

Obe rozrezané sochy našli policajti v Borši v garáži pri rodinnom dome 29-ročného miestneho muža. "Tomuto mužovi sochu podobizne vtáka odpredali za 160 eur. Pravdepodobne sa nevyhne obvineniu z trestného činu podielnictva," dodala Mésarová. Dvaja obvinení sú stíhaní vo vyšetrovacej väzbe, tretí na slobode.

Busta Františka Rákociho II. (1676 - 1735) vážiaca 180 kilogramov zmizla v noci zo štvrtka (28. 2.) na piatok (1. 3.) spred renesančného kaštieľa v Borši, kde sa tento sedmohradský knieža a vodca povstania proti Habsburgovcom narodil. Sochu Turula ukradli taktiež minulý týždeň z mramorového pamätníka padlým hrdinom z parku v obci Svätuše.
 

Vyberte región